Budakeszi > Kultúra
HÚSVÉT az átváltozás csodája

2011-04-24 10:34:22
1486 olvasás

A Húsvét az emberiség legnagyobb ünnepe. Sokan talán nem is tudják, nem értik, esetleg nem hallottak arról, hogy a Húsvétban mekkora kegyelem, nyugalom, béke lakozik.

Olykor pusztán Jézus szenvedéstörténete, az embertelen és megalázó kínok szeretettel való elviselése jut eszünkbe. Esetleg a „nyuszi ünnepét” látjuk ezekben a szép tavaszi napokban, amikor jönnek a locsolók, de a család valahogyan mégis újra együtt ünnepel. A Húsvét valóban közösséget teremt hívő és hitetlen ember számára egyaránt.

 De a Húsvét üzenete ennél sokkal mélyebb. Ott van ebben az ünnepben – akár a tavaszban - az újrakezdés lehetősége. Temérdek bűn, kín, gyötrelem van a szívünkben, amiket egész éven át hordozunk. A nemkívánatos dolgokat, a felesleges terheket pedig mindenki igyekszik valahová letenni. A Húsvét üzenetének egyik legfontosabb eleme az, hogy készült olyan „eldugott sarok”, ahol bőven van hely a keserveinknek, amiket lerakva új életet kezdhetünk. Minek cipelni a barátságtalan és szeretetlen gondolatainkat, tetteinket? Miért kapaszkodunk a berögzült szokásaink istenképiségünkhöz méltatlan formáiba? Van kiút, van újrakezdés! Ez hatalmas ajándék! A Húsvét nyugalomra int minket. Valójában a II. János Pál által megfogalmazott gondolat fedi a legpontosabban a lényegét: „Ne féljetek!” Húsvét arra tanít, hogy nem kell félnünk. Valaki régen felvállalta a bűneinket, meghalt értünk, mert szeretett. Ő most is szeret, mert ez a szeretet örök. Merjünk bizalommal lenni ez iránt a „halálos szerelem” iránt! Ne legyünk kicsinyesek ebben a szent időszakban. Bocsássunk meg őszintén egymásnak és önmagunknak. Álljunk újra talpra, kezdjük meg új életünket!  A változás útjában pusztán önmagunk állunk. Isten megtette a Golgotára vezető úton azokat a keserves lépteket, amik számunkra megnyitották az átformálódás lehetőségét. Éljünk ezzel!
 Ugyanakkor a Húsvétnak van egy másik üzenete is, ami talán sokaknak nem tetszik, vagy idegen. A Megváltás nem kirekesztő tett volt, ami pusztán egyes kiválasztottak számára nyit meg új lehetőségeket. A Megváltás az egész emberiségnek szól, függetlenül attól, hogy valaki elfogadja, magáénak érzi azt, vagy sem. Isten a távollevő, kereső embert ugyanúgy hívja az üdvösségre, helyet készített számára is a Mennyek Országában, mint a vallásukat gyakorló, mélyen hívő testvéreinknek. Közös az Atyánk, bár testvérekké csak ennek megvallásával válunk. De soha ne felejtsük el azt, hogy Jézus a kereszten mindenki számára lehetőséget adott az újrakezdésre! Merjünk átalakulni, változni, jobbakká lenni! Szívszorító látvány az, hogy a világunk polarizálódik, atomjaira hull szét, és belőlünk pedig hiányzik annak a fajta nagyvonalúságnak csekély árnyéka is, ami megvolt kétezer évvel ezelőtt egy pusztán csak szeretni akaró Istenemberben, Jézusban. 

Vegyük komolyan az Ő üzenetét! Az életünk nem „álvidámsággal” és „érdekszeretettel” lesz teli, ha a szívünkbe bevilágít a húsvéti feltámadás fénye. Olyan távlatok nyílnak meg előttünk, amit a valóban szabad (nem szabados) ember élhet meg igazán, a biztonságunk tudatát, azt, hogy valóban jó kezekben vagyunk, és nem a mindennapok keserűen tapasztalt átverései határozzák meg végső sorsunkat. Változzunk meg közösen! Ne adjuk fel a reményt, hogy a világ átalakításában nagyobb szerepünk van annál, mint amit eddig önmagunknak tulajdonítottunk!

Németh László Gábor

2007. április

Nyomtatás :: Bezárás