Páty > Kultúra
Arcanum Digitális Tudománytár a pátyi könyvtárban

2016-06-27 07:06:37
891 olvasás
Évek óta elérhetik az érdeklődők a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) digitalizált kép- és hanganyagát a pátyi könyvtárban. Újabban az Arcanum jóvoltából újabb digitális tartalmak érhetőek el a könyvtár számítógépein, melyet a pátyiak teljesen ingyenesen használhatnak.

Az Arcanum Adatbázis Kiadó és Fejlesztő Kft. huszonöt éve digitalizál és tesz közzé írásos forrásokat kereshető, térképeket georeferált változatban. A kezdetben CD-n és DVD-megvásárolható anyagok egy jelentős hányada azóta az ingyenes és online hozzáférésű Hungaricana és a Mapire szolgáltatások részévé vált. A Hungaricana adatbázis-gyűjteménye tehát otthonról is kényelmesen böngészhető, kereshető és olvasható-használható. Az elektronikus portál folyamatosan bővül újabb tartalmakkal, érdemes rendszeresen ellátogatni a http://hungaricana.hu weboldalra.

A Hungaricana mellett az Arcanum egy másik fejlesztése az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), amit a cég „szabadidejében”, saját vállalkozásának keretére kezdett el gyarapítani, mára viszont a Hungaricananál jóval nagyobb adatmennyiséget szolgáltat. Az ADT főként második világháború előtti periodikát - folyóiratokat, hírlapokat – dolgoz fel, szövegszinten kereshető formában. A tartalom bővülésének ütemét jól érzékelteti, hogy kereken három évvel ezelőtt négymillió oldal – kb. 400 folyóméternyi anyag – volt elérhető a szolgáltatásban, jelen pillanatban nyolcmillió-nyolcszázezer. Az alapító Biszak Sándor szerint az Arcanum már túl van a feldolgozásra érdemes adattömeg felének digitalizálásán.

Az ADT adatbázis-gyűjteménye jelenleg közel háromszázötven címet tartalmaz, amelyek között egyaránt megtaláljuk a Világirodalmi lexikont és a Fővárosi Közlönyt is a maga száznyolcvanezer oldalával, amelyet 1867 és 2000 között adtak ki.

Az ADT adatbázisait legtöbbet a középiskolások és főiskolai, egyetemi hallgatók használhatják különböző dolgozatok elkészítéséhez, de egy-egy szakterület ismerői és művelői is éppúgy haszonnal böngészhetik, mint az érdeklődő laikusok.

Az ADT adatbázisai otthon is kereshetőek a http://adtplus.arcanum.hu címen, de a találatok csak előfizetés ellenében tekinthetőek meg. Az ADT adatbázisaira magánszemély és közület egyaránt előfizethet. Az ADT helyi könyvtári szolgáltatásáról történt megállapodásom eredményeképp, és Biszak Sándornak, az Arcanum alapítójának nagylelkű engedélyével a pátyiak mostantól teljesen ingyenesen férhetnek hozzá a roppant méretű adatbázishoz - tájékoztatja Kollár Péter könyvtáros az olvasókat a pátyi könyvtár honlapján.

Nyomtatás :: Bezárás