Budakeszi > Kultúra
Az utolsó királyság

2016-05-10 19:28:44
1347 olvasás

Film forgatásához építettek díszleteket Budakeszin, a vitorlázó reptér mögötti völgyben. A BBC Magyarországon forgatja Bernard Cornwell Angolszász históriák regényciklusából készült, The Last Kingdom című történelmi sorozatát. A második évad egyes jeleneteit veszik fel a festői budakeszi szurdokban.

Az utolsó királyság 872-ben a mai Anglia területén játszódik. A kisebb királyságokra széthulló országot vikingek szállják meg, mindössze Wessex tart ki az angol történelem legendás királya, Nagy Alfréd irányítása alatt. A főhős egy szász nemes fiú, Saxon Ealdorman Uthred, Bebbanburg lordja Northumbriában, akit vikingek rabolnak el és nevelnek fel sajátjukként. Felcseperedve válaszút elé kerül, hogy melyik néphez tartozzon. A vikingek UIthred férfivá érésének hajnalán indítják addigi legnagyobb hadjáratukat Alfréd királysága ellen. Uhtrednek szembe kell néznie sorsával, s a mindent eldöntő ütközet borzalmai közepette végre megtudja, hová tartozik.

Stephen Butchard sorozatának főszereplője Alexander Dreymon. Alfréd király szerepét David Dawson játsza. A hazai forgatásnak köszönhetően még magyar színészre pl. Döbrösi Laurára is osztottak szerepet.

The Last Kingdom szereposztására nem jellemző a nagyhírű színészgárda. Vonzereje nem a kimagasló színészi alakításban, hanem az érdekes történetben rejlik. A forgatás Budakeszin nem folyamatos, csak időnként, egy-egy jelenet felvételére utazik ide a stáb. A díszleteket viszont cseppet sem barátságos fegyveres biztonságiak őrzik, így az arra kirándulóknak érdemes kellő tisztelettel elhaladni az építmények mellett.

Előzetes a filmből, melynek magyarországi vetítését egyelőre nem tervezik:

Nyomtatás :: Bezárás