Pest megye > Életmód
Minden nap 6-22 óráig forgalomkorlátozás Budapesten

2015-11-09 10:21:50
1255 olvasás

További intézkedésig minden nap 6 órától 22 óráig érvényes a fekete matricás autók közlekedésének tilalma Budapesten a szálló por magas szennyezettségi szintje miatt - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap hajnalban az MTI-vel. A korlátozás Nagykovácsira és Remeteszőlősre nem vonatkozik.

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra. 

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket - olvasható a vasárnap kiadott közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű. Hétfőn a hajnali órákban sűrű köd képződik és átmenetileg romlik a levegő minősége. A délutáni órákban viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására lehet számítani - áll a közleményben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton közölte: hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.

***

frissítés: 2015. november 11.

Szálló por - Javult a levegő minősége a fővárosban, megszűnt a szmogriadó

Javult a levegő minősége a fővárosban, ezért a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden kora hajnalban. A hétfőn mért adatok alapján a szálló por (PM10) szintje egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, két esetben a tájékoztatási és az egészségügyi határérték közötti légszennyezettség alakult ki, tíz mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el.

***

A a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló, 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet rendelkezése szerint

- a fekete színű plakett - korszerűtlen, nem környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 0, 1, 3.

- a kék színű plakett - korszerű, környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8.

- zöld színű plakett - korszerű, kiemelten környezetbarát jármű, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 9 és az e fölöttiek.

A tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású és a hibrid (elektromos és Otto- vagy dízelmotoros) 5. számú környezetvédelmi osztályba sorolt járművekhez, amennyiben az az Otto- vagy dízelmotor osztályba sorolása szerint korszerűtlen, akkor fekete, minden más esetben zöld színű plakettet kell kiadni.

(MTI/Iránytű)

Nyomtatás :: Bezárás