Páty > Közélet
Fejek hullottak az önkormányzatnál

2015-03-10 10:08:12
1356 olvasás

Február 3-án Varga István alpolgármester lemondott és a polgármestert támogató, Összefogás a Faluért egyesületi tagságát is megszüntette. Január 23-án dr. Guba Zsolt jegyző távozott felmentéssel, s a pénzügyi irodavezető is erre a sorsra jutott. Székely László polgármestert kérdeztük a kialakult helyzetről.

-        Polgármester úr, mi volt az oka a jegyző felmentésének?
-        Páty Község Önkormányzatának a belső ellenőrzési szakértő 2014. november 4-i keltezéssel készített egy kiemelt jelentést, amely a jegyző többször „kritikusnak” minősített mulasztásaira is rávilágít. A feltárt hiányosságok a 2014. évet érintik, s komoly problémákra figyelmeztet, állami támogatás megvonását vetíti előre és azonnali intézkedéseket sürget, de erről a jegyző nem tájékoztatta sem a polgármestert, sem a képviselő-testületet, annak ellenére, hogy a jelentést 2014. november 4-én átvette.

-        Hogyan derült ez ki?
-        Az általam kezdeményezett belső ellenőrzés során. A pénzügyi iroda személyi változásai (öt vezető és több dolgozó cseréje két év alatt), a munkavállalók részbeni képzetlensége, a vezetői irányítás hiánya, továbbá a CT-EcoStadt programból adódó hibák, és azok folyamatos javítása azt eredményezte, hogy 2014-ben a Magyar Államkincstár az önkormányzatot folyamatosan bírságolta késedelmes teljesítésért. A pénzügyi irodán kialakult helyzet, valamint a február eleji határidő miatt pedig már külső szakértőt kellett bevonni a 2014-es könyvelési hiányosságok kijavítására

-        Okozott-e kárt a hivatalnak a hanyag munka?
-        Hiány nincs, csak bírság a helytelen könyvelés miatt.

-        Mennyi a bírság összege?
-        3,5 millió forint.

-        Az alpolgármester lemondása összefügg ezzel? A 2014-es választáson Varga István nem jutott be a testületbe, Ön hívta be társadalmi megbízatású alpolgármesternek.
-        Varga István február 13-i hatállyal mondott le alpolgármesteri tisztéről. Sajnálatosan megromlott köztünk a munkakapcsolat, ezért nem láttuk értelmét a további közös munkának.

-          hájas  -

Az új jegyző hivatalba lépéséig Veres Erika aljegyző látja el a jegyzői feladatokat. A jegyzői pályázatok benyújtásának határideje március 9. volt.

Nyomtatás :: Bezárás