.

2020. July 13. Monday, Jenő napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Cikkek "Építészet" rovatban: 164 találat

A Koller-kápolna felújítása
Építészet
2005-09-01

A Budakeszi Szépítő Egyesület a Koller-kápolna felújítását tervezi.


Liriodendron tulipifera - Botanikai különlegesség a Petőfi utcában
Építészet
2005-08-01

A tulipánfa hajdanában kastélyparkok féltett dísze volt, és ma is az a kertbarátok körében.


Akkor és most: hűség a városhoz
Építészet
2005-06-01
Az 1901-ben épült ház a Rákóczi és a Virágvölgy utcából nyílik. Lakóit, Schlitter Sándornét és Breznay Bélánét alig egy évtizede a helyi önkormányzat köszöntötte, mint Budakeszi legidősebb polgárait.

Megújul a Koller-kápolna
Építészet
2005-06-01

A Budakeszi Szépítő Egyesület májusban kezdett hozzá a Fő téri könyvesbolt oldalában álló Koller-kápolna rendbe hozatalához.


A „Mindenki Keresztje”- mindenkié
Építészet
2005-05-01

Idegen földben nyugodni, a halálban hazátlannak lenni, emléket örző rokonok, barátok sóhajokkal szaggatott imáit nem hallhatni... Szomorú sors, amit sajnos sok budakeszi család ismer.A temető 2. parcellájában álló kőkereszt sírkertünkben a legrégibb. Elődeink 1782-ben állították. A Hagyományőrző Kör 1993-ban “kiszabadította” az enyészet és a bozót rabságából. Azóta hirdeti emléktábla: “Rokonaink és ismerőseink emlékére, akik idegen földben nyugszanak.” Idő ütötte sebek tucatja gyengíti hatalmas kőtestét, kővirágait nehéz évszázadok viszontagságai hervasztják.


Mit tekintünk építészeti értéknek?
Építészet
2005-05-01

Az, ami érdek nélkül tetszik, vagyis szép. Külsőleg, belsőleg tetszetős és nem utolsó sorban jó benne élni, használni. Különleges érték az a régi épület, mely elmúlt korok hangulatát idézi. Ugyanilyen érték egy jó arányú új épület, vagy egy szép vonalvezetésű utca egységes házsorával, egy fasor, egy park vagy a kilátás a kálváriáról, esetleg a rálátás a környező domboldalra, vagy a János hegyre. Komoly érték az egész település kialakítása, utcaszerkezete, közterületei és a település környezete, s különös értéknek tartom a „településmag”, a régi falu egységes kialakítását.


Tavaszi fásítás a Parkban
Építészet
2005-05-01

Az Egyesületek Szövetsége a Fő téri park megújítása keretében április 16-án folytatta a Fő utcai oldalon a fasor telepítését. A tavaly ősszel megindult gyűjtés adományaiból 8 db előnevelt ostorfát (Celtis australis) ültettünk el.


Megszüntetve, megőrizve - száztizennégy év a patakparton
Építészet
2005-05-01

Az évszázados patakparti parasztházat valaha a szomszédos katolikus templom sekrestyése lakta, s a jelenlegi tulajdonos, Draskóczy Gergely építész tervező jóvoltából máig megőrizhette eredeti jellegét. Az oromzaton 1891-es évet jelölő gipszstukkó jelzi, hogy Budakeszi egyik legrégibb házacskája előtt állunk.


„A kor saját stílusában”
Építészet
2005-02-01
Basa Péter építésszel beszélgettünk, akinek nevéhez a Budakeszi református temploma, a Határainkon Túl Élő Magyarok Emléktemploma, a Vadász Györggyel és Fernezelyi Gergellyel az építészeti és mérnöki teljesítmény különlegességének számító, 2000. évi hannoveri világkiállítás magyar pavilonja és a XII. kerületi, Európa Nostra-díjas Barabás-villa kulturális központ tervei fűződnek. Tizenöt évig Vadász György műtermének tagja volt, tavaly nyár óta pedig Fernezelyi Gergellyel és Reisz Ádámmal önálló stúdiójukban dolgoznak.

Faültetés a Parkban
Építészet
2004-11-01
Az Egyesületek Szövetsége, melyet hat civilszervezet - a Szépítő Egyesület, a Hagyományőrző Kör, a Székelykör, a Kárpátaljai Szövetség, a Vállalkozók Egyesülete és a Széchenyi Baráti Kör hozott létre, már az alapítás évében két „nagy fába vágta a fejszéjét”. Elsőként a Szépítő Egyesület által tulajdonba kapott Egyesületek Házát újítottuk fel. A munkák nyomán a ház kívülről megszépült, nem ázik be a tető és a szinte használhatatlanságig lepusztult helyiségek is lassan fontos programoknak adhatnak helyet. A munkákat kellő időben, nagyrészt még nyáron el lehetett végezni, hiszen a szükséges pénzt a Szövetség tagjai - az önkormányzati támogatás reményében - megelőlegezték, és „kétkezi” adománnyal is bőven járultak hozzá a sikerhez.

<< <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  > >>

További cikkek | Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC